Równanie płaszczyzny...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
buttonek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 cze 2009, o 21:16
Płeć: Mężczyzna

Równanie płaszczyzny...

Post autor: buttonek »

Podać równanie płaszczyzny przech przez punkty
\(\displaystyle{ M1=(1,-1,-1)}\)
\(\displaystyle{ M2=(1,1,-4)}\)
\(\displaystyle{ M3=(-2,1,2)}\)

\(\displaystyle{ 4x+3y+2z+1=0}\)

Wyszedł mi taki wynik, prosze sprawdzić czy jest OK ;]
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Równanie płaszczyzny...

Post autor: Szemek »

Podstawiając kolejno odpowiednie współrzędne punktów do równania płaszczyzny zachodzą równości, więc jest ok.
ODPOWIEDZ