Witam,
Treść zadania:
Wyznacz równanie jakie spełniają współrzędne punktów należących do płaszczyzny wyznaczonej przez punkty:
\(\displaystyle{ A(1,2,2)\\B(0,2,1)\\C(1,5,5)}\)
Podaj współrzędne kolejnych dwóch punktów leżacych na płaszczyźnie.
Bardzo proszę o pomoc.
Wyznacz równanie jakie spełniają wspólrzędne.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Wyznacz równanie jakie spełniają wspólrzędne.
Najpierw obliczasz wektor normalny płaszczyzny jako iloczyn wektorowy wektorów AB i AC:
\(\displaystyle{ \vec{AB}=[-1,0,-1]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AC}=[0,3,3]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB} \times \vec{AC}=[3,3,-3]}\)
Szukana płaszczyzna ma zatem równanie \(\displaystyle{ 3(x-x_{0})+3(y-y_{0})-3(z-z_{0})=0}\), gdzie \(\displaystyle{ (x_{0},y_{0},z_{0})}\) jest dowolnym punktem tej płaszczyzny. Możesz tu podstawić np. współrzędne punktu B, otrzymując równanie:
\(\displaystyle{ 3x+3(y-2)-3(z-1) =0}\),
\(\displaystyle{ 3x+3y-3z-3=0}\)
Łatwo znaleźć inny punkt tej płaszczyzny \(\displaystyle{ (1,1,1)}\).
\(\displaystyle{ \vec{AB}=[-1,0,-1]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AC}=[0,3,3]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB} \times \vec{AC}=[3,3,-3]}\)
Szukana płaszczyzna ma zatem równanie \(\displaystyle{ 3(x-x_{0})+3(y-y_{0})-3(z-z_{0})=0}\), gdzie \(\displaystyle{ (x_{0},y_{0},z_{0})}\) jest dowolnym punktem tej płaszczyzny. Możesz tu podstawić np. współrzędne punktu B, otrzymując równanie:
\(\displaystyle{ 3x+3(y-2)-3(z-1) =0}\),
\(\displaystyle{ 3x+3y-3z-3=0}\)
Łatwo znaleźć inny punkt tej płaszczyzny \(\displaystyle{ (1,1,1)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Znienacka
- Podziękował: 39 razy
Wyznacz równanie jakie spełniają wspólrzędne.
Ogólnie to kapuje tylko:Crizz pisze:Najpierw obliczasz wektor normalny płaszczyzny jako iloczyn wektorowy wektorów AB i AC:
\(\displaystyle{ \vec{AB}=[-1,0,-1]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AC}=[0,3,3]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB} \times \vec{AC}=[3,3,-3]}\)
Szukana płaszczyzna ma zatem równanie \(\displaystyle{ 3(x-x_{0})+3(y-y_{0})-3(z-z_{0})=0}\), gdzie \(\displaystyle{ (x_{0},y_{0},z_{0})}\) jest dowolnym punktem tej płaszczyzny. Możesz tu podstawić np. współrzędne punktu B, otrzymując równanie:
\(\displaystyle{ 3x+3(y-2)-3(z-1) =0}\),
\(\displaystyle{ 3x+3y-3z-3=0}\)
Łatwo znaleźć inny punkt tej płaszczyzny \(\displaystyle{ (1,1,1)}\).
\(\displaystyle{ \vec{AB} \times \vec{AC}=[3,3,-3]}\) nie wiem skąd to się wzieło
\(\displaystyle{ [-1*0;0*3,-1*3]=[0,0,3]}\)
jak wygląda wzór jak to się mnoży ?
-- 16 czerwca 2009, 18:47 --
znalazłem taki wzór na samym dole, ale i tak nie wychodzi tak samo, wychodzi:
\(\displaystyle{ (0-3)i-(-3-0)j+(-3-0)k}\) są już trójki więc do czegoś doszedłem ale jeszcze znaki nie pasują ...-- 16 czerwca 2009, 18:51 --
Już się udało błąd był w znakach HURA !!!verso20 pisze:Ogólnie to kapuje tylko:Crizz pisze:Najpierw obliczasz wektor normalny płaszczyzny jako iloczyn wektorowy wektorów AB i AC:
\(\displaystyle{ \vec{AB}=[-1,0,-1]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AC}=[0,3,3]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB} \times \vec{AC}=[3,3,-3]}\)
Szukana płaszczyzna ma zatem równanie \(\displaystyle{ 3(x-x_{0})+3(y-y_{0})-3(z-z_{0})=0}\), gdzie \(\displaystyle{ (x_{0},y_{0},z_{0})}\) jest dowolnym punktem tej płaszczyzny. Możesz tu podstawić np. współrzędne punktu B, otrzymując równanie:
\(\displaystyle{ 3x+3(y-2)-3(z-1) =0}\),
\(\displaystyle{ 3x+3y-3z-3=0}\)
Łatwo znaleźć inny punkt tej płaszczyzny \(\displaystyle{ (1,1,1)}\).
\(\displaystyle{ \vec{AB} \times \vec{AC}=[3,3,-3]}\) nie wiem skąd to się wzieło
\(\displaystyle{ [-1*0;0*3,-1*3]=[0,0,3]}\)
jak wygląda wzór jak to się mnoży ?
-- 16 czerwca 2009, 18:47 --
znalazłem taki wzór na samym dole, ale i tak nie wychodzi tak samo, wychodzi:
\(\displaystyle{ (0-3)i-(-3-0)j+(-3-0)k}\) są już trójki więc do czegoś doszedłem ale jeszcze znaki nie pasują ...
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Znienacka
- Podziękował: 39 razy
Wyznacz równanie jakie spełniają wspólrzędne.
Jeżeli umiesz i nie jest to trudne, chętnie zobaczę jak to można inaczej rozwiązać.Crizz pisze:Jak chcesz to mogę jeszcze napisać wersję bez korzystania z iloczynu wektorowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Wyznacz równanie jakie spełniają wspólrzędne.
OK, niech równanie szukanej płaszczyzny ma postać \(\displaystyle{ Ax+By+Cz+D=0}\)
Skoro dane punkty należą do danej płaszczyzny, to spełniają jej równanie, zatem:
\(\displaystyle{ \begin{cases} A+2B+2C+D=0 \\ 2B+C+D=0 \\ A+5B+5C+D=0 \end{cases}}\)
Żeby znaleźć równanie szukanej płaszczyzny, wystarczy rozwiązać ten układ równań. Oczywiście ten układ ma nieskończenie wiele rozwiązań, bo równanie płaszczyzny możemy zapisać na nieskończenie wiele sposobów (jak masz równanie płaszczyzny, to możesz je stronami pomnożyć przez dowolną niezerową liczbę rzeczywistą i znów otrzymujesz równanie tej samej płaszczyzny). Dlatego bedziemy szukać przykładowego rozwiązania tegu układu.
Teraz ważne jest żeby zrozumieć, że wystarczy rozważyć dwa przypadki:
*albo \(\displaystyle{ A=0}\)
*albo \(\displaystyle{ A \neq 0}\) i wtedy możemy przyjąć, że A jest dowolną niezerową liczbą (ja zawsze przyjmuję, że \(\displaystyle{ A=1}\)) - jeśli znaleźlibyśmy takie rozwiązanie, że A nie jest zerem, np. \(\displaystyle{ A=5}\), to by oznaczało, ze istnieje też takie rozwiązanie, że A jest jedynką, bo wystarczy otrzymane równanie płaszczyzny podzielić stronami przez pięć
Mam nadzieję, że w miarę jasno mi się to udało wytłumaczyć, jak coś to pytaj.
Częściej w zadankach okazuje się, że ten drugi przypadek jest właściwy, więc podstawmy do układu \(\displaystyle{ A=1}\), otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1+2B+2C+D=0 \\ 2B+C+D=0 \\ 1+5B+5C+D=0 \end{cases}}\)
Rozwiązujesz ten układ dowolną metodą i otrzymujesz \(\displaystyle{ B=1,C=-1,D=-1}\), czyli szukana płaszczyzna ma równanie \(\displaystyle{ x+y-z-1=0}\).
Wyszło to samo, co wcześniejszą metodą, po pomnożeniu obu stron przez 3 otrzymujemy \(\displaystyle{ 3x+3y-3z-3=0}\).
Skoro dane punkty należą do danej płaszczyzny, to spełniają jej równanie, zatem:
\(\displaystyle{ \begin{cases} A+2B+2C+D=0 \\ 2B+C+D=0 \\ A+5B+5C+D=0 \end{cases}}\)
Żeby znaleźć równanie szukanej płaszczyzny, wystarczy rozwiązać ten układ równań. Oczywiście ten układ ma nieskończenie wiele rozwiązań, bo równanie płaszczyzny możemy zapisać na nieskończenie wiele sposobów (jak masz równanie płaszczyzny, to możesz je stronami pomnożyć przez dowolną niezerową liczbę rzeczywistą i znów otrzymujesz równanie tej samej płaszczyzny). Dlatego bedziemy szukać przykładowego rozwiązania tegu układu.
Teraz ważne jest żeby zrozumieć, że wystarczy rozważyć dwa przypadki:
*albo \(\displaystyle{ A=0}\)
*albo \(\displaystyle{ A \neq 0}\) i wtedy możemy przyjąć, że A jest dowolną niezerową liczbą (ja zawsze przyjmuję, że \(\displaystyle{ A=1}\)) - jeśli znaleźlibyśmy takie rozwiązanie, że A nie jest zerem, np. \(\displaystyle{ A=5}\), to by oznaczało, ze istnieje też takie rozwiązanie, że A jest jedynką, bo wystarczy otrzymane równanie płaszczyzny podzielić stronami przez pięć
Mam nadzieję, że w miarę jasno mi się to udało wytłumaczyć, jak coś to pytaj.
Częściej w zadankach okazuje się, że ten drugi przypadek jest właściwy, więc podstawmy do układu \(\displaystyle{ A=1}\), otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1+2B+2C+D=0 \\ 2B+C+D=0 \\ 1+5B+5C+D=0 \end{cases}}\)
Rozwiązujesz ten układ dowolną metodą i otrzymujesz \(\displaystyle{ B=1,C=-1,D=-1}\), czyli szukana płaszczyzna ma równanie \(\displaystyle{ x+y-z-1=0}\).
Wyszło to samo, co wcześniejszą metodą, po pomnożeniu obu stron przez 3 otrzymujemy \(\displaystyle{ 3x+3y-3z-3=0}\).
Ostatnio zmieniony 17 cze 2009, o 11:42 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.