Czy z tych wektorów może powstać czworościan ?

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Maszto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 cze 2009, o 09:49
Płeć: Mężczyzna

Czy z tych wektorów może powstać czworościan ?

Post autor: Maszto »

WItam wszystkich mam dylemat, otóż w zadaniu o treści :
"Czy z tych trzech wektorów może powstać czworościan ?
\(\displaystyle{ \vec{a} \left[0,1,2 \right]
\vec{b} \left[1,1,0 \right]
\vec{c} \left[1,2,-2 \right]}\)


Czy wystarczy policzyć w tym zadaniu po prostu objętość tego czworościanu i sprawdzić czy jest dodatnia ? Bo szczerze nie mam pomysłu.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Czy z tych wektorów może powstać czworościan ?

Post autor: Crizz »

Tak, tzn. wystarczy policzyć iloczyn mieszany tych wektorów i sprawdzić, czy jest różny od zera.
ODPOWIEDZ