Odległośc między prostymi, prosta prostopadla do danej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Watari
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 1 lis 2008, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3 razy

Odległośc między prostymi, prosta prostopadla do danej

Post autor: Watari »

1) Proszę znaleźć równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ \vec{P}}\) i prostopadle przecinającej prostą \(\displaystyle{ \vec{r} \times \vec{t} = \vec{b}}\)

2) Proszę znaleźc odległośc d(najkrótszą) prostych \(\displaystyle{ \vec{r} \times \vec{t_{1}} = \vec{b_{1}}}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{r} \times \vec{t_{1}} = \vec{b_{1}}}\). Proszę znaleźc warunek na to, aby proste te się przecinały i wyznaczyć ten punkt.

Bardzo proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ