Równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
BlackBomb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 18 mar 2009, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy

Równanie okręgu

Post autor: BlackBomb »

Środek okręgu przechodzącego przez punkty A(3,0) i B(0,1) należy do prostej y=x+2. Znajdź równanie okręgu.

Z równania mam chyba punkty x i y, ale nie jestem pewien co do środka. Może ktoś powiedzieć jak w skrócie to zrobić? Z góry dzięki.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Równanie okręgu

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \begin{cases} (3 - a)^2 + (0 - b)^2 = r^2 \\ (0 - a)^2 + (1 - b)^2 = r^2\\b=a+2 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ