Równanie prostej stycznej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wektorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 1 mar 2009, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 40 razy

Równanie prostej stycznej

Post autor: wektorek »

Napisać równanie prostej stycznej do krzywej
\(\displaystyle{ r(t)=[acos^{3}t, asin^{3}t,acos2t]}\) w punkcie \(\displaystyle{ P0( \frac{ \sqrt{2} }{4}a, \frac{ \sqrt{2} }{4}a, 0]}\)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Równanie prostej stycznej

Post autor: luka52 »

Zatem masz punkt, przez który przechodzi ta prosta (\(\displaystyle{ P_0}\)). Teraz wystarczy wyznaczyć wektor kierunkowy stycznej. A ten wektor to nic innego jak:
\(\displaystyle{ \vec{n} (t = t_0) = \left( \left( a \cos^3 t \right)', \left( a \sin^3 t \right)', \left( a \cos 2t \right)' \right)}\)
gdzie \(\displaystyle{ t_0}\) jest takie, że \(\displaystyle{ r(t_0) = P_0}\).
ODPOWIEDZ