Nie moge poradzic sobie z zadankiem:
Dany jest wierchodzlek kwadratu \(\displaystyle{ A = (1, -3)}\) i równanie \(\displaystyle{ y = 2x}\) jednej z jego przekątnych. Znajdź równania boków tego kwadratu.
prosta na plaszczyźnie współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
prosta na plaszczyźnie współrzędnych
Do jakiego momentu dochodzisz? Przekątne w kwadracie przecinają sie pod katem prostym czyli są do siebie prostopadłe. Wyznaczysz spokojnie drugą przekątna kwadratu bo jak widzisz punkt A nie nalezy do tej danej w zadaniu a nastepnie wyznacz punkt przeciecia przekatnych i baw sie dlugosciami (dlugość odcinka AS - polowa przekatnej).
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
prosta na plaszczyźnie współrzędnych
hmmm interesujące ...
Oznaczmy drugą przekątna jako l.
\(\displaystyle{ l; y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ a=- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ -3=- \frac{1}{2}*1+b}\)
\(\displaystyle{ b=-2 \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ y=- \frac{1}{2}x -2 \frac{1}{2}}\)
Dalej pojdzie?
Oznaczmy drugą przekątna jako l.
\(\displaystyle{ l; y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ a=- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ -3=- \frac{1}{2}*1+b}\)
\(\displaystyle{ b=-2 \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ y=- \frac{1}{2}x -2 \frac{1}{2}}\)
Dalej pojdzie?
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 28 maja 2009, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
prosta na plaszczyźnie współrzędnych
Skad wziąłeś \(\displaystyle{ a = -\frac{1}{2}}\)?
Ostatnio zmieniony 22 paź 2009, o 16:40 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 28 maja 2009, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
prosta na plaszczyźnie współrzędnych
Dzięki, pomyliło mi się z wzorem: \(\displaystyle{ -Bx + Ay + J = 0}\)
A wcześniej liczylem wektor SA i ogólnie się zamyślilem.
A wcześniej liczylem wektor SA i ogólnie się zamyślilem.