parametryzacja funkcji

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
nocny_radek13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 15 maja 2009, o 18:26
Płeć: Mężczyzna

parametryzacja funkcji

Post autor: nocny_radek13 »

Wie ktoś może jak będzie wyglądała parametryzacja

\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x-2}\)
darlove
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 20 gru 2007, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Londyn
Pomógł: 39 razy

parametryzacja funkcji

Post autor: darlove »

nocny_radek13 pisze:Wie ktoś może jak będzie wyglądała parametryzacja

\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x-2}\)
\(\displaystyle{ x(t)=t\\
y(t)=\frac{1}{2}t-2}\)


Postac odcinkowa:

\(\displaystyle{ \frac{x-0}{1}=\frac{y+2}{\frac{1}{2}}}\)
ODPOWIEDZ