Średnica okręgu, a podana prosta.!!

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
klopkrak19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 4 cze 2009, o 12:22
Płeć: Mężczyzna

Średnica okręgu, a podana prosta.!!

Post autor: klopkrak19 »

witam mam kolejny problem prosilbym o wytlumaczenie wszystkiego od poczatku w tym zadaniu. Jutro mam z tego sprawdzian:/


Dany jest punkt \(\displaystyle{ A=(0,3)}\) oraz okrag o srodku w punkcie S=(1,\(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\)) i srednicy dlugosci \(\displaystyle{ \sqrt{13}}\)
Uzasadnij ze prosta \(\displaystyle{ 7x-4y-1=0}\) zawiera srednice tego okregu.-- 7 cze 2009, o 17:12 --da ktos rade?
Ostatnio zmieniony 7 cze 2009, o 17:07 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat.
darlove
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 20 gru 2007, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Londyn
Pomógł: 39 razy

Średnica okręgu, a podana prosta.!!

Post autor: darlove »

Nie rozumiem. Przeciez juz na to odpowiadalem. Srednica zawiera sie w prostej wowczas, gdy srodek okregu nalezy do prostej, czyli spelnia jej rownanie... Ciekawe, ile razy jeszcze bede o tym pisal.
klopkrak19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 4 cze 2009, o 12:22
Płeć: Mężczyzna

Średnica okręgu, a podana prosta.!!

Post autor: klopkrak19 »

a moglbys to rozpisac bo mam tam udowodnic to bylbym Ci wdzieczny albo linka podeslij gdzie to wczesniej rozwiazywales:)
darlove
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 20 gru 2007, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Londyn
Pomógł: 39 razy

Średnica okręgu, a podana prosta.!!

Post autor: darlove »

klopkrak19 pisze:a moglbys to rozpisac bo mam tam udowodnic to bylbym Ci wdzieczny albo linka podeslij gdzie to wczesniej rozwiazywales:)
Tak w ogole to do rozwiazania tego zadania nie potrzeba ani punktu A ani dlugosci srednicy. Jedyne, co potrzeba, to srodek okregu i rownanie prostej. A co chcesz, abym Ci rozpisal? Czy po narysowaniu okregu i jakiejkolwiek prostej nie jest to oczywiste? Wez dowolna srednice i przedluzaj ja w nieskonczonosc w obie strony - otrzymasz prosta, ktora zawiera srednice i przechodzi przez srodek. A jesli prosta przechodzi przez srodek, to oczywiste jest, ze musi zawierac srednice.
ODPOWIEDZ