Cześć mam do narysowania kilka krzywych płaskich lecz nie mam pojęci jak sie za to zabrać. Jeśli ktoś bym miał chwile to bardzo bym prosił o opisanie sposobu rysowania (lub jakiś link gdzie jest to przystępnie opisane).
1) \(\displaystyle{ r = cos \alpha , \alpha \in [0; 2 (pi)]}\)
2) \(\displaystyle{ r = cos 2\alpha , \alpha \in [0; 2 (pi)]}\)
3) \(\displaystyle{ r = \sqrt{cos 2\alpha} , \alpha \in [0; 2 (pi)]}\) (lemniskata bernoulliego)
4) \(\displaystyle{ r = sin \frac{\alpha }{3} , \alpha \in [0; 2 (pi)]}\)
Z góry wielkie dzięki za jakąkolwiek pomoc.
krzywe płaskie
krzywe płaskie
Rysujesz je jak takie normalne funkcje metodą podstawiania
Podstawiasz odpowiednie kąty (najlepiej takie typowe kąty dla cosinusa czy też sinusa- 30 , 45, 60 stopni itd) i otrzymujesz odległość \(\displaystyle{ r}\) . Jest to odległość danego punktu od początku układu współrzędnych . I to by było tyle. No teraz to już chyba dasz sobie rade , nie?
Podstawiasz odpowiednie kąty (najlepiej takie typowe kąty dla cosinusa czy też sinusa- 30 , 45, 60 stopni itd) i otrzymujesz odległość \(\displaystyle{ r}\) . Jest to odległość danego punktu od początku układu współrzędnych . I to by było tyle. No teraz to już chyba dasz sobie rade , nie?