Tangens kąta między cięciwą a promieniem
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 4 cze 2009, o 21:00
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
Tangens kąta między cięciwą a promieniem
W okręgu o promieniu 10 cm dana jest cięciwa 16 cm. Oblicz tangens kąta jaki tworzy cięciwa z promieniem. Bardzo prosze o pomoc, bo są dwa rozwiazania tego zadania. Korzystając z zasady iż kąt wpisany na półokręgu ma kąt prosty, więc średnica[jeden bok] i ten kąt wpisany[w tym cięciwa zawiera się i trzeci bok trójkąta]. Jaki jest inny sposób na rozwiązanie tego zadania?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Tangens kąta między cięciwą a promieniem
Z Pitagorasa policz wysokośc trójkąta równoramiennego, którego podstawą jest dana cięciwa, a ramionami promienie okręgu
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{h}{8}}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{h}{8}}\)