Czy okręgi o podanych równaniach są styczne, przecinają się, czy są rozłączne?
a)
\(\displaystyle{ (x + 5)^2 + (y - 3)^2 = 16}\)
\(\displaystyle{ (x + 6)^2 + (y - 3)^2 = 9}\)
b)
\(\displaystyle{ ( x - 2)^2 + (y + 7)^2 = 18}\)
\(\displaystyle{ (x - 7)^2 + (y + 7)^2 = 8}\)
Skąd wiadomo czy okręgi są styczne, przecinają się lub czy są rozłączne?
Figury w układzie współrzędnych
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Figury w układzie współrzędnych
Musisz rozwiązać ukłąd równań złożony z tych dwóch równań okręgów. Jeśli taki układ będzie miał 2 rozwiązania, to okręgi przecinają się; jeśli jedno rozwiązanie, okręgi są styczne; jeśli brak rozwiązań, znaczy ze okręgi są rozłączne.
Figury w układzie współrzędnych
Albo ja źle licze albo to coś nie wychodzi:
\(\displaystyle{ (x + 5)^2 + (y - 3)^2 = 16}\)
\(\displaystyle{ (x + 6)^2 + (y - 3)^2 = 9}\)
\(\displaystyle{ (y - 3)^2}\) się redukuje, więc:
\(\displaystyle{ (x + 5)^2 = 16}\)
\(\displaystyle{ (x + 6)^2 = 9}\)
\(\displaystyle{ x^2 + 10x + 25 = 16}\)
\(\displaystyle{ x^2 + 12x + 36 = 9}\)
\(\displaystyle{ -2x - 11 = 7}\)
\(\displaystyle{ -2x = 7+ 11}\)
\(\displaystyle{ -2x= 18}\)
\(\displaystyle{ x = -9}\)
Czyli wychodzi brak rozwiązania, czyli okręgi są rozłączone, a w odpowiedziach w książce jest, że mają być styczne
\(\displaystyle{ (x + 5)^2 + (y - 3)^2 = 16}\)
\(\displaystyle{ (x + 6)^2 + (y - 3)^2 = 9}\)
\(\displaystyle{ (y - 3)^2}\) się redukuje, więc:
\(\displaystyle{ (x + 5)^2 = 16}\)
\(\displaystyle{ (x + 6)^2 = 9}\)
\(\displaystyle{ x^2 + 10x + 25 = 16}\)
\(\displaystyle{ x^2 + 12x + 36 = 9}\)
\(\displaystyle{ -2x - 11 = 7}\)
\(\displaystyle{ -2x = 7+ 11}\)
\(\displaystyle{ -2x= 18}\)
\(\displaystyle{ x = -9}\)
Czyli wychodzi brak rozwiązania, czyli okręgi są rozłączone, a w odpowiedziach w książce jest, że mają być styczne
Figury w układzie współrzędnych
No to czyli te x = -9 to jedno rozwiązanie, czyli ok zgadza się są styczne.
Ale w drugim coś nie 'pasi':
\(\displaystyle{ ( x - 2)^2 + (y + 7)^2 = 18}\)
\(\displaystyle{ (x - 7)^2 + (y + 7)^2 = 8}\)
\(\displaystyle{ ( x - 2)^2 = 18}\)
\(\displaystyle{ (x - 7)^2 = 8}\)
\(\displaystyle{ x^2 - 4x + 4 = 18}\)
\(\displaystyle{ x^2 - 14x +49 = 8}\)
\(\displaystyle{ -18x - 45 = 10}\)
\(\displaystyle{ -18x = 55}\)
\(\displaystyle{ x =- \frac{55}{18}}\)
Czyli co teraz też wychodzi jedno rozwiązanie, a w odpowiedziach jest podane, że okręgi mają się przecinać.
Ale w drugim coś nie 'pasi':
\(\displaystyle{ ( x - 2)^2 + (y + 7)^2 = 18}\)
\(\displaystyle{ (x - 7)^2 + (y + 7)^2 = 8}\)
\(\displaystyle{ ( x - 2)^2 = 18}\)
\(\displaystyle{ (x - 7)^2 = 8}\)
\(\displaystyle{ x^2 - 4x + 4 = 18}\)
\(\displaystyle{ x^2 - 14x +49 = 8}\)
\(\displaystyle{ -18x - 45 = 10}\)
\(\displaystyle{ -18x = 55}\)
\(\displaystyle{ x =- \frac{55}{18}}\)
Czyli co teraz też wychodzi jedno rozwiązanie, a w odpowiedziach jest podane, że okręgi mają się przecinać.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 7 wrz 2008, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Wolski
- Podziękował: 1 raz
Figury w układzie współrzędnych
A)
okrąg o środku S=(-5;3) r=4
okrąg o środku S=(-6;3) r=3
styczne
B)
okrąg o środku S=(2;-7) r=\(\displaystyle{ \sqrt{18}}\)
okrąg o środku S=(7;-7) r=\(\displaystyle{ \sqrt{8}}\)
przecinają się
okrąg o środku S=(-5;3) r=4
okrąg o środku S=(-6;3) r=3
styczne
B)
okrąg o środku S=(2;-7) r=\(\displaystyle{ \sqrt{18}}\)
okrąg o środku S=(7;-7) r=\(\displaystyle{ \sqrt{8}}\)
przecinają się
Figury w układzie współrzędnych
RomanG,
Dlaczego się zmieniły znaki liczb?
Skąd wiadomo czy styczne, rozłączne, itd.
Dlaczego się zmieniły znaki liczb?
Skąd wiadomo czy styczne, rozłączne, itd.