witam
oto zadanie
Pod jakim kątem do dodatniej części osi OX jest nachylony wykres funkcji y= pierwiastek 3x + 2
Nachylenie wykresu funkcji
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Nachylenie wykresu funkcji
współczynnik a funkcji to tg nachylenia tej funkcji do osi ox
\(\displaystyle{ a=tg \alpha}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}= tg \alpha}\)
\(\displaystyle{ \alpha=60 ^{\circ}}\)
PS funkcję zapisz w klamrach\(\displaystyle{ }\)
\(\displaystyle{ a=tg \alpha}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}= tg \alpha}\)
\(\displaystyle{ \alpha=60 ^{\circ}}\)
PS funkcję zapisz w klamrach\(\displaystyle{ }\)