Równanie środkowej i symetralnej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Premo7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 16 mar 2009, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Równanie środkowej i symetralnej

Post autor: Premo7 »

1.Napisz równanie środkowej AS, symetralnej boku BC i wysokości CD trójkąta o wierzchołkach A=(-1,2), B=(2,-3), C=(8,1).
Wiem, że na początku trzeba obliczyć środek odcinka BC i dalej nie wiem.

2. Punkty A=(1,-2), C=(4,2) są wierzchołkami trójkąta równobocznego ABC. Oblicz wysokość tego trójkąta.
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

Równanie środkowej i symetralnej

Post autor: bedbet »

1.)

Dalej liczysz równanie prostej prostopadłej do odcinka \(\displaystyle{ BC}\) przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ S}\).

2.)

Wyznaczasz równanie symetralnej odcinka \(\displaystyle{ AC}\), a następnie wyznaczasz punkt \(\displaystyle{ B}\), taki, że \(\displaystyle{ B}\) należy do wyznaczonej prostej oraz, że \(\displaystyle{ |AB|=|AC|}\) potem już wystarczy policzyć odległość punktu od prostej, w której zawarty jest odcinek \(\displaystyle{ AC}\).
Premo7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 16 mar 2009, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Równanie środkowej i symetralnej

Post autor: Premo7 »

bedbet pisze:1.)
Dalej liczysz równanie prostej prostopadłej do odcinka \(\displaystyle{ BC}\) przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ S}\).
A równanie wysokości CD trójkąta jak obliczyć?
ODPOWIEDZ