Okrag i Trojkat

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
fbrzuzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 maja 2009, o 18:22
Płeć: Mężczyzna

Okrag i Trojkat

Post autor: fbrzuzka »

Witam, Prosze o pomoc w rozwiazaniu lub rozwiazanie ponizszych zadan. Wszystkie wskazowki mile widziane.
Zadanie A
Punkty A=(-2,2) i B=(5,1) sa dwoma wierzcholkami trojkata ABC. ktorego pole jest rowne 10.
Oblicz wspolrzedne wierzcholka C jezeli wiadomo, ze jest on polozony na osi X


Zadanie B

Napisz rownanie okregu, ktory ma srodek wspolny z okregiem \(\displaystyle{ x^{2}}\)+\(\displaystyle{ y^{2}}\)+6x-4y-3=0 i przechodzi przez punkt P=(3,2)
Pozdrawiam
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Okrag i Trojkat

Post autor: lukasz1804 »

Zadanie A.
Z założenia mamy \(\displaystyle{ C=(x,0)}\) dla pewnego \(\displaystyle{ x}\). Wystarczy zastosować wzór analityczny na pole trójkąta wyznaczając dwa rozpinające go wektory, np. \(\displaystyle{ \vec{AC}}\) i \(\displaystyle{ \vec{BC}}\).
ODPOWIEDZ