Witam, bardzo proszę o wyliczenie poniższego, gdyż nie mam pojęcia jak się za nie zabrać:
Napisz równania stycznych do okręgu (x-2) ^{2}+(y-1) ^{2}=4 i prostopadłych do prostej k: y=2x
z góry dziękuję za pomoc
znajdź rówania stycznych prostopadłych do okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
znajdź rówania stycznych prostopadłych do okręgu
\(\displaystyle{ y=ax+b\\
y=- \frac{1}{2} x+b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x-2)^2+(y-1)^2=4 \\ y=- \frac{1}{2} x+b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \Delta=0}\)
y=- \frac{1}{2} x+b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x-2)^2+(y-1)^2=4 \\ y=- \frac{1}{2} x+b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \Delta=0}\)