Witam
Wyznacz długość promienia i współrzędne środka okręgu :
\(\displaystyle{ x^{2}}\) + \(\displaystyle{ 2x}\) + \(\displaystyle{ y^{2}}\) - \(\displaystyle{ 2y}\) - \(\displaystyle{ 1}\)= \(\displaystyle{ 0}\)
Długość promienia i współrzędne środka
Długość promienia i współrzędne środka
mozna to zapisać jako:
(x+1)^2+(y-1)^2=3 po wymnożeniu wychodzi dokładnie to co podałes.
a teraz to chyba juz prosto:
srodek to (-1,1) a promien pierwiastek z 3 , chyba ,że sie myle
(x+1)^2+(y-1)^2=3 po wymnożeniu wychodzi dokładnie to co podałes.
a teraz to chyba juz prosto:
srodek to (-1,1) a promien pierwiastek z 3 , chyba ,że sie myle