prosta przechodząca przez początek układu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
m1chal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 3 wrz 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ze szkoły

prosta przechodząca przez początek układu

Post autor: m1chal »

Przez początek układu współrzędnych poprowadź proste, odległe od punktu P=(3;4) o odległość \(\displaystyle{ d= \sqrt{5}}\)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

prosta przechodząca przez początek układu

Post autor: BettyBoo »

Skoro proste przechodzą przez początek układu, to mają postać Ax+By=0. Skorzystaj ze wzoru na odległość punktu od prostej.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ