Zbadać jaką linię przedstawia równanie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
johanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 21 mar 2009, o 16:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 11 razy

Zbadać jaką linię przedstawia równanie

Post autor: johanna »

Zbadać jaką linię przedstawia równanie:
\(\displaystyle{ y^{2} + 5xy - 14 x^{2} = 0}\)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Zbadać jaką linię przedstawia równanie

Post autor: Crizz »

\(\displaystyle{ y^{2}+5xy-14x^{2}=0}\)
można przedstawić w postaci
\(\displaystyle{ (y-2x)(7x+y)=0}\),
a ta równość jest równoważna alternatywie
\(\displaystyle{ y-2x=0 \vee 7x+y=0}\),
zatem równanie przedstawia parę prostych.
ODPOWIEDZ