Rówananie płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
hoodies
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 21 razy

Rówananie płaszczyzny

Post autor: hoodies »

Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez prostą powstałą z przecięcia płaszczyzn z=1, x+2y+1=0 i odległą od punktu A(0,1,1) o 1.

Jak powiązać prostą przechodzącą z szukaną płaszczyzną wyznaczyłęm sobie równanie prostej ze wzoru na odległość punktu od płaszczyzny tez mi kilka niewiadomych wyszło. Ale chodzi o to jak połączyć płaszczyzne z prostą .

pozdrawiam
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Rówananie płaszczyzny

Post autor: BettyBoo »

Szukana płaszczyzna należy do pęku płaszczyzn wyznaczonego przez dwie plaszczyzny definiujące prostą. Ponieważ żadna z tych plaszczyzn nie spełnia warunków zadania, to równanie szukanej płaszczyzny można zapisać w postaci

\(\displaystyle{ a(z-1)+ (x+2y+1)=0}\)

Parametr a wyznaczasz z drugiego warunku zadania.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ