Płaszczyzna-obwód rombu i jego wysokość

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Vl'ka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 17 lis 2008, o 17:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 26 razy

Płaszczyzna-obwód rombu i jego wysokość

Post autor: Vl'ka »

Witam!

Zadanie związane z rombem. Mam podane współrzędne punktów \(\displaystyle{ A,B,C,D}\). Muszę policzyć jego obwód, przekątne oraz wysokość. Niby nic trudnego. Obwód policzę przez dodanie długości odcinków \(\displaystyle{ AB, BC, CD, DA}\). Jak policzyć przekątne ? Wzór jaki posiadam zawiera sinus i cosinus kąta \(\displaystyle{ \alpha}\), ale nie ma go w zadaniu... Jak też policzyć wysokość rombu ?
Współrzędne punktów:
\(\displaystyle{ A=(-3,0)}\)
\(\displaystyle{ B=(0,1)}\)
\(\displaystyle{ C=(1,4)}\)
\(\displaystyle{ D=(-2,3)}\)
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

Płaszczyzna-obwód rombu i jego wysokość

Post autor: RyHoO16 »

A czy czasami przekątne to nie odcinki \(\displaystyle{ |AC|}\) i \(\displaystyle{ |BD|}\) ?
Vl'ka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 17 lis 2008, o 17:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 26 razy

Płaszczyzna-obwód rombu i jego wysokość

Post autor: Vl'ka »

Faktycznie ;p Nie pomyślałam o tym... Ale co z tą wysokością będzie ?
ODPOWIEDZ