Oblicz długości środkowych w trójkącie o podanych wierzchołkach
A= (2,6 ) B= (6,-2 ) C= (-4,-4 )
Środek odcinka
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Środek odcinka
Najszybciej będzie chyba skorzystać z takich twierdzeń:
(1) współrzedne punktu przecięcia środkowych trójkąta o wierzchołkach \(\displaystyle{ (x_{1},y_{1}),(x_{2},y_{2}),(x_{3},y_{3})}\) wyrażają się wzorami \(\displaystyle{ \left(\frac{x_{1}+x_{2}+x_{3}}{3},\frac{y_{1}+y_{2}+y_{3}}{3}\right)}\)
(2) środkowe w trójkącie dzielą się w stosunku 2:1-- 20 maja 2009, 21:50 --Oczywiście równie dobrze możesz wyznaczać środki poszczególnych boków ze wzoru \(\displaystyle{ \left(\frac{x_{1}+x_{2}}{2},\frac{y_{1}+y_{2}}{2}\right)}\) i liczyć ich odległości od odpowiednich wierzchołków, ale wtedy musisz wyznaczyć trzy punkty, a nie jeden.
(1) współrzedne punktu przecięcia środkowych trójkąta o wierzchołkach \(\displaystyle{ (x_{1},y_{1}),(x_{2},y_{2}),(x_{3},y_{3})}\) wyrażają się wzorami \(\displaystyle{ \left(\frac{x_{1}+x_{2}+x_{3}}{3},\frac{y_{1}+y_{2}+y_{3}}{3}\right)}\)
(2) środkowe w trójkącie dzielą się w stosunku 2:1-- 20 maja 2009, 21:50 --Oczywiście równie dobrze możesz wyznaczać środki poszczególnych boków ze wzoru \(\displaystyle{ \left(\frac{x_{1}+x_{2}}{2},\frac{y_{1}+y_{2}}{2}\right)}\) i liczyć ich odległości od odpowiednich wierzchołków, ale wtedy musisz wyznaczyć trzy punkty, a nie jeden.