współrzędne punktu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

współrzędne punktu

Post autor: celia11 »

Punkty:
A(6,4)
B(-3,7)
C(-2,0)
są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Oblicz:

współrzędne wierzchołka D.
_Mithrandir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 584
Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 309 razy
Pomógł: 6 razy

współrzędne punktu

Post autor: _Mithrandir »

Narysuj sobie te punkty w układzie współrzędnych. Możesz wyprowadzić równania kierunkowe prostych zawarte w dwóch danych bokach. Bez problemu możesz znaleźć proste do nich równoległe, przechodzące przez drugi wierzchołek. Przecięcie tych dwóch prostych równoległych do danych boków będzie szukanym punktem.-- 20 maja 2009, 10:37 --A tak przy okazji, to zamiast dawać samo polecenie i ani słowa od siebie, mogłabyś chociaż napisać czego nie rozumiesz albo że potrzebujesz pomocy. Trochę kultury.
Swodky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 18 lis 2008, o 15:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: TeeM
Pomógł: 15 razy

współrzędne punktu

Post autor: Swodky »

proponowałbym skorzystać z tego, że przekątne w równoległoboku dzielą się na połowy
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

współrzędne punktu

Post autor: celia11 »

tak, nie poprosiłam o pomoc, z reguły to robiłam, tym razem nie napisałam:(
dziękuję
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

współrzędne punktu

Post autor: lukki_173 »

Można równie dobrze to szybko policzyć z wektorów.
\(\displaystyle{ D=(x,y)
\vec{AB}=[-9;-3]\\
\vec{CD}=[-2-x;0-y]\\
\vec{AB}=\vec{CD}\\
-9=-2-x \Rightarrow x=7\\
0-y=3 \Rightarrow y=-3\\
D=(7,-3)}\)
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

współrzędne punktu

Post autor: celia11 »

dziękuję:)-- 20 maja 2009, o 14:37 --nie wiem dlaczego wektor AB równa sie wektorowi CD?
_Mithrandir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 584
Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 309 razy
Pomógł: 6 razy

współrzędne punktu

Post autor: _Mithrandir »

Bo równoległobok ma dwie pary boków tej samej długości.
ODPOWIEDZ