równanie płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
hoodies
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 21 razy

równanie płaszczyzny

Post autor: hoodies »

Napisac równanie płaszczyzny przechodzacej przez poczatek układu
i przez prosta powstała z przeciecia płaszczyzn
x + 3y − z + 1 = 0, 2x − y + 2z + 5 = 0
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

równanie płaszczyzny

Post autor: BettyBoo »

Szukana płaszczyzna należy do pęku płaszczyzn wyznaczonego przez podane płaszczyzny. Ponieważ to żadna z nich (bo nie przechodzą przez początek układu), to równanie szukanej płaszczyzny jest postaci

\(\displaystyle{ (x + 3y - z + 1)+a(2x - y + 2z + 5) = 0}\).

Parametr a obliczasz z przynależności początku układu do płaszczyzny.

Pozdrawiam.
hoodies
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 21 razy

równanie płaszczyzny

Post autor: hoodies »

ok a mam jeszcze jedno pytanie skoro w ogólnym wzorze pęku płaszczyzn mamy dwa parametry przed jednym i drugim nawiasem to czemu tu sprowadzamy sie do jednego parametru "a"?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

równanie płaszczyzny

Post autor: BettyBoo »

Równanie pęku można zapisać z jednym parametrem, przy czym nie obejmuje ono wówczas jednej z płaszczyzn tworzących (w Twoim przypadku płaszczyzny 2). Ponieważ już wcześniej sprawdzasz, że żadna z płaszczyzn tworzących nie spełnia warunków zadania, więc to nie przeszkadza.

Pozdrawiam.
hoodies
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 21 razy

równanie płaszczyzny

Post autor: hoodies »

Dzieki wielkie teraz wszystko jasne:)

pozdrawiam
ODPOWIEDZ