Dany jest wektor \(\displaystyle{ \ \overrightarrow {AB} = [ - 2,5]}\).
Wiadomo, że punkt \(\displaystyle{ \ C(2.4, - 1)\}\) należy do odcinka \(\displaystyle{ \overline {AB}\}\). Napisz równanie parametryczne prostej AB.
Proszę o pomoc, to dla mnie czarna magia...
Dany jest wektor - napisz równanie
Dany jest wektor - napisz równanie
najpierw wyznacz równanie zależne od y: y=ax+b a potem:
77592.htm
77592.htm
Dany jest wektor - napisz równanie
wektor określa jakby nachylenie prostej na której leży do osi układu, czyli mając dowolny punkt tej prostej jesteś w stanie wyznaczyć kolejny, odległy od pierwszego dokłądnie o długość wektora, czyli po prostu odejmujesz, lub dodajesz:
\(\displaystyle{ C(2.4,-1)+-(-2,5)=(0.4,4) lub (4.4,-6)}\) , masz 2, a nawet 3 punkty prostej, z tego wyznaczysz jej wzór podstawiając wartości do y=ax+b
\(\displaystyle{ C(2.4,-1)+-(-2,5)=(0.4,4) lub (4.4,-6)}\) , masz 2, a nawet 3 punkty prostej, z tego wyznaczysz jej wzór podstawiając wartości do y=ax+b