Odległość pkt od prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Tony88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 maja 2009, o 16:18
Płeć: Mężczyzna

Odległość pkt od prostej

Post autor: Tony88 »

Pomoże ktoś rozwiązać takie zadanie,oraz pokazać metodykę rozwiązywania podobnych przykładów:
Treść:
Zad.1 Obliczyć odległość d punktu P(2,3,5) od prostej l: x=3-y=2z
oraz podobne:
Zad.2 Obliczyć odległość punktu P(5,1,3) od prostej l: x/2 =4-y=2-z

Dzięki z góry za odpowiedzi.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Odległość pkt od prostej

Post autor: anna_ »

Kod: Zaznacz cały

http://www.edukator.pl/portal-edukacyjny/plaszczyzna-w-przestrzeni/1749.html
Tony88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 maja 2009, o 16:18
Płeć: Mężczyzna

Odległość pkt od prostej

Post autor: Tony88 »

Dzięki godne informacje.

-- 19 maja 2009, o 09:17 --

Jednak za pomocą tych wzorów które podałeś,nie da się tego obliczyć.Bo punkt P ma 3 współrzędne a nie dwie. I inny wzór prostej.Podobno można zamienić te równania kierunkowe na równanie krawędziowe,ale nie wiem jak?Ktoś pomoże??
ODPOWIEDZ