szesciokat foremny
szesciokat foremny
uzasadnij, że suma długości przekątnych wychodzących z jednego wierzchołka sześciokąta foremnego jest mniejsza od obwodu tego sześciokąta.
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
szesciokat foremny
Z czym masz problem?
Wsk. Sześciokat foremny składa się z 6 tr. równobocznych o boku a, jedna z przekatnych to \(\displaystyle{ d_1=2a}\), druga do dwie wysokości trójkata, czyli \(\displaystyle{ d_2=2\cdot \frac{a\sqrt{3}}{2}=a\sqrt{3}}\)
Wsk. Sześciokat foremny składa się z 6 tr. równobocznych o boku a, jedna z przekatnych to \(\displaystyle{ d_1=2a}\), druga do dwie wysokości trójkata, czyli \(\displaystyle{ d_2=2\cdot \frac{a\sqrt{3}}{2}=a\sqrt{3}}\)