równania boków trójkąta z wierzchołka i dwóch środkowych...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
catashyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2009, o 11:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

równania boków trójkąta z wierzchołka i dwóch środkowych...

Post autor: catashyna »

hej bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu:

Ułóż równania boków trójkąta mając podane: wierzchołek \(\displaystyle{ A(-4, 2)}\) oraz równania dwóch środkowych: \(\displaystyle{ 3x-2y+2=0}\) i \(\displaystyle{ 3x+5y-12=0}\).

Ostatnio zmieniony 17 maja 2009, o 13:17 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Marcin_Garbacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 451
Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 58 razy

równania boków trójkąta z wierzchołka i dwóch środkowych...

Post autor: Marcin_Garbacz »

No to lecimy. W analitycznej dobry rysunek to podstawa.

(kliknij żeby powiększyć)
1. Wyznaczamy środek przeciecia środkowych trójkąta.

\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x-2y+2=0 \\ 3x+5y-12=0 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ S=( \frac{2}{3} ,2)}\)

2. Wyznaczamy równanie 3 symetralnej która przechodzi przez punkty A oraz S. Z rysunku łatwo zauwazyć że ma ona równanie \(\displaystyle{ y=2}\).

3. Wyznaczamy długość odcinka |AS|. Dodatkowo wiemy że środkowe w trójkącie dzielą się w stosunku 2:1. Dzięki temu mozemy wyznaczyć środek boku leżacego naprzeciwko punktu A. U mnie ten punkt na rysunku zaznaczyłem literką A'.

\(\displaystyle{ |AS|=4 \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} |AS|=2 \frac{1}{3}}\)

\(\displaystyle{ d(S,A')=2 \frac{1}{3}}\)

\(\displaystyle{ \frac{7}{3} = \sqrt{(x- \frac{2}{3})^{2} }}\)

i tutaj jedno rozwiazanie musimy odrzucić. Wychodzi z tego \(\displaystyle{ x=3}\) => \(\displaystyle{ A'(3,2)}\).

4. Możemy przyjąć że: \(\displaystyle{ B(x_{b}, \frac{3}{2} x_{b}+1)}\) i \(\displaystyle{ C(x_{c},- \frac{3}{5} x_{c}+ \frac{12}{5})}\).

Dodatkowo wiemy że:

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x_{b}+x_{c}}{2} =3 \\ \frac{y_{b}+y_{c}}{2}=2 \end{cases}}\)

Z tego wynika że:

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{3}{2} x_{b}+1- \frac{3}{5}x_{c}+ \frac{12}{5}=4 \\ x_{b}+x_{c}=6 \end{cases}}\)

Obliczamy i otrzymujeszmy:

\(\displaystyle{ x_{c}=4}\) => \(\displaystyle{ C=(4,0)}\)
\(\displaystyle{ x_{b}=2}\)=> \(\displaystyle{ B=(2,4)}\)

5. Wyznaczamy równania prostych zawierajacych boki trójkąta ... Mozemy to uczynić, korzystajac ze wzoru lub stworzyć układziki równań.

Bok AB

\(\displaystyle{ \begin{cases} 4=2a+b \\ 2=-4a+b \end{cases}}\)

Bok AC

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2=-4a+b \\ 0=4a+b \end{cases}}\)

Bok BC

\(\displaystyle{ \begin{cases} 4=2a+b \\ 0=4a+b \end{cases}}\)

6. Wystarczy rozwiązać układy i masz rozwiązania zadania.
catashyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2009, o 11:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

równania boków trójkąta z wierzchołka i dwóch środkowych...

Post autor: catashyna »

BARDZO DZIĘKUJĘ!
ODPOWIEDZ