Równania prostej równoległej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
khate
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 maja 2009, o 14:16
Płeć: Kobieta

Równania prostej równoległej

Post autor: khate »

Mam do rozwiązania takie zadanie: Napisz wszystkie możliwe równania prostej przechodzącej przez punkt A=(2,1) i równoległej do prostej L: \(\displaystyle{ x_{1}}\)-\(\displaystyle{ x_{2}}\)=0. Wszystkie możliwe czyli: ogólne kierunkowe, odcinkowe, parametryczne. Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Równania prostej równoległej

Post autor: czeslaw »

Przepraszam, pewnie jestem głupi, ale ta prosta L jest dana w jakiś dziwny sposób, co to jest \(\displaystyle{ x_{1}}\) i \(\displaystyle{ x_{2}}\) ?
khate
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 maja 2009, o 14:16
Płeć: Kobieta

Równania prostej równoległej

Post autor: khate »

U mnie na studiach się tak piszę a inaczej można zapisać tak: L: \(\displaystyle{ x}\)-\(\displaystyle{ y}\)=0
ODPOWIEDZ