Witam!
Mam pytanie w związku z zadaniem o następującej treści:
Sprawdź czy trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) jest równramienny. Czy jest to trójkąt równoboczny ?
No i mam podane współrzędne punktów \(\displaystyle{ A, B, C}\)
Przykładowo:
\(\displaystyle{ A (1,3)}\)
\(\displaystyle{ B (6,4)}\)
\(\displaystyle{ C(4,-1)}\)
Jak sprawdzić w/w właściowści ? Narysować punkty w układzie współrzędnych i sprawdzić czy są na to jakieś obliczenia ?
Współrzędne pkt-trójkąt jest równoramienny/równoboczny ?
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Współrzędne pkt-trójkąt jest równoramienny/równoboczny ?
Mi wychodzi, że ani równoboczny, ani równoramienny.
Policzyłam dł. odcinków
\(\displaystyle{ AB= \sqrt{(6-1)^{2} +(4-3)^{2} }= \sqrt{26}}\)
\(\displaystyle{ CB= \sqrt{(6-4)^{2} +(4+1)^{2} }= \sqrt{29}}\)
\(\displaystyle{ AC= \sqrt{(4-1)^{2} +(-1-3)^{2} }= \sqrt{25}=5}\)
gdyby te wszystkie odcinki były równe, to ten trojkąt jest równoboczny.
Jeśli dwa z nich będą równe, to jest to tr. równoramienny.
Policzyłam dł. odcinków
\(\displaystyle{ AB= \sqrt{(6-1)^{2} +(4-3)^{2} }= \sqrt{26}}\)
\(\displaystyle{ CB= \sqrt{(6-4)^{2} +(4+1)^{2} }= \sqrt{29}}\)
\(\displaystyle{ AC= \sqrt{(4-1)^{2} +(-1-3)^{2} }= \sqrt{25}=5}\)
gdyby te wszystkie odcinki były równe, to ten trojkąt jest równoboczny.
Jeśli dwa z nich będą równe, to jest to tr. równoramienny.
Współrzędne pkt-trójkąt jest równoramienny/równoboczny ?
Czyli jedna liczyć ;] Ha! Tak myślałam, że po prostu narysowanie byłoby zbyt proste. Dziękuję bardzo!-- 15 maja 2009, 20:57 --Mam to tego samego zadania drugi podpunkt z innymi współrzędnymi:
\(\displaystyle{ A (0,0)}\)
\(\displaystyle{ B (4,-1)}\)
\(\displaystyle{ C (3,3}\)
Z liczenia wychodzi:
\(\displaystyle{ AB= \sqrt{(0-4)^2+(0+1)^2}= \sqrt{9}=3}\)
\(\displaystyle{ BC= \sqrt{(4-3)^2+(-1-3)^2}= \sqrt{9}=3}\)
\(\displaystyle{ AC= \sqrt{(0-3)^2+(0-3)^2}= \sqrt{18}}\)
Zrobiłam rysunek, oczywiście prozwizorka to wygląda to mniej więcej tak:
[/url]
Chyba dobrze, hm ? Ma 2 boki równe, więc jest równoramienny.
\(\displaystyle{ A (0,0)}\)
\(\displaystyle{ B (4,-1)}\)
\(\displaystyle{ C (3,3}\)
Z liczenia wychodzi:
\(\displaystyle{ AB= \sqrt{(0-4)^2+(0+1)^2}= \sqrt{9}=3}\)
\(\displaystyle{ BC= \sqrt{(4-3)^2+(-1-3)^2}= \sqrt{9}=3}\)
\(\displaystyle{ AC= \sqrt{(0-3)^2+(0-3)^2}= \sqrt{18}}\)
Zrobiłam rysunek, oczywiście prozwizorka to wygląda to mniej więcej tak:
[/url]
Chyba dobrze, hm ? Ma 2 boki równe, więc jest równoramienny.