Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wioluska10
Użytkownik
Posty: 26 Rejestracja: 12 maja 2009, o 18:11
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy
Post
autor: wioluska10 » 14 maja 2009, o 19:23
oblicz długośc wektora AB w którym:
a) A= (-3,1) i B=(1,-1)
b) A= (1,3) i B (3,2)
c) A=(-1,1) i B=(2,-3)
potrzebuje wszystkich obliczen zeby wiedziec jak to zrobic;)
z góry dzieki;)
Psycho
Użytkownik
Posty: 370 Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy
Post
autor: Psycho » 14 maja 2009, o 19:29
Korzystasz ze wzoru:
\(\displaystyle{ | \vec{AB} |= \sqrt{(x_{b}-x_{a})^{2} + (y_{b}-y_{a})^{2}}}}\)
wioluska10
Użytkownik
Posty: 26 Rejestracja: 12 maja 2009, o 18:11
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy
Post
autor: wioluska10 » 14 maja 2009, o 19:36
w a) wyszło mi 2\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) -- 14 maja 2009, o 19:41 --w b) mi wyszło \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) a w c) \(\displaystyle{ \sqrt{13}}\) ale chyba cos zle policzylam
Psycho
Użytkownik
Posty: 370 Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy
Post
autor: Psycho » 14 maja 2009, o 20:11
a) i b) dobrze, c) do poprawienia
wioluska10
Użytkownik
Posty: 26 Rejestracja: 12 maja 2009, o 18:11
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy
Post
autor: wioluska10 » 14 maja 2009, o 21:33
w c) bedzie 5?
Psycho
Użytkownik
Posty: 370 Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy
Post
autor: Psycho » 14 maja 2009, o 22:01
Tak, teraz dobrze