Prosta k i l

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
matczyt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 maja 2009, o 15:04
Płeć: Mężczyzna

Prosta k i l

Post autor: matczyt »

Witam. Dostałem takie zadanko na zadanie domowe i sprawa mi problem w rozwiązaniu. Czy mógłbym prosić o pomoc w jego rozwiązaniu?:)


proste k i l są równoległe do prostej o równaniu 2x+5y+7=0 i przechodzą przez punkty odpowiednio A=(-30, 12) i B=(-34, 2)
a)znajdź równania prostych k i l
b) oblicz odległość między prostymi k i l
c) Uzasadnij, że odcinek AB jest prostopadły do prostych k i l.


Z góry dziękuje za odpowiedz:)
MistyKu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 60 razy

Prosta k i l

Post autor: MistyKu »

k i l rownolegle czyli oba maja ten sam wspolczynnik kierunkowy. Wspolczynnik b wyznaczasz z tego ze przechodza przez konrkretne punkty. DLa przykladu k przechodzi przez A(-30,12) wiec podstawiasz pod x -30 a pod y 12, natomiast a juz znasz wiec brakuje ci tylko b ktore wyliczasz. Tak wyliczasz rownania tych prostych
ODPOWIEDZ