Długość promieni

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Jessi_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 22 kwie 2009, o 17:06
Płeć: Kobieta

Długość promieni

Post autor: Jessi_91 »

Dwa zewnętrzne stycznie okręgi są styczne do ramion kątów. Odległości ich środków od wierzchołka do kata wynoszą 7 i 12. Oblicz długość ich promieni.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Długość promieni

Post autor: anna_ »

R - promień większego okręgu
r - promień mniejszego okręgu
\(\displaystyle{ \begin{cases} R+r=12-7 \\ \frac{12}{R} = \frac{7}{r} \end{cases}}\)
Jessi_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 22 kwie 2009, o 17:06
Płeć: Kobieta

Długość promieni

Post autor: Jessi_91 »

no i co dalej bo nie bardzo rozumiem ?:(
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Długość promieni

Post autor: anna_ »

Rozwiąż układ równań.
Jessi_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 22 kwie 2009, o 17:06
Płeć: Kobieta

Długość promieni

Post autor: Jessi_91 »

Rozwiązałąm i jakies kosmiczne rzeczy mi tu wychodza.-- 14 maja 2009, o 13:39 --wyszło mi ze R=3,16 w zaokrągleniu a r=1,84
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Długość promieni

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \begin{cases} r= \frac{35}{19} \\ R= \frac{60}{19} \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ