Przyjmij dane jak na rysunku obok i oblicz miary kątów wewnętrznych trójkąta ABC, gdy:
\(\displaystyle{ alfa\ : beta\ : gamma=4:5:3}\)
Początkowo myślałem, że każdy ma 60 stopni, gdzie potem alfa jest o 5 razy mniejsza od bety.
Obliczenie miary kątów wewnętrznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Obliczenie miary kątów wewnętrznych.
\(\displaystyle{ \alpha= \frac{4}{4+5+3} \cdot 360^o}\)
\(\displaystyle{ \beta= \frac{5}{4+5+3} \cdot 360^o}\)
\(\displaystyle{ \gamma= \frac{3}{4+5+3} \cdot 360^o}\)
lub
\(\displaystyle{ \alpha=4x}\)
\(\displaystyle{ \beta=5x}\)
\(\displaystyle{ \gamma=3x}\)
\(\displaystyle{ 4x+5x+3x=360^o}\)
\(\displaystyle{ \beta= \frac{5}{4+5+3} \cdot 360^o}\)
\(\displaystyle{ \gamma= \frac{3}{4+5+3} \cdot 360^o}\)
lub
\(\displaystyle{ \alpha=4x}\)
\(\displaystyle{ \beta=5x}\)
\(\displaystyle{ \gamma=3x}\)
\(\displaystyle{ 4x+5x+3x=360^o}\)
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, o 18:51 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Obliczenie miary kątów wewnętrznych.
Okrąg został podzielony na trzy części w stosunku 4:5:3 czyli w sumie równych częsci byłoby 4+5+3=12
Wszystkie kąty razem tworzą kąt pełny, stąd 360stopni
kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) zajmuje 4 części czyli \(\displaystyle{ \frac{4}{12}}\) kąta pełnego
kąt \(\displaystyle{ \beta}\) zajmuje 5 części czyli \(\displaystyle{ \frac{5}{12}}\) kąta pełnego
kąt \(\displaystyle{ \gamma}\) zajmuje 5 części czyli \(\displaystyle{ \frac{5}{12}}\) kąta pełnego
Wszystkie kąty razem tworzą kąt pełny, stąd 360stopni
kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) zajmuje 4 części czyli \(\displaystyle{ \frac{4}{12}}\) kąta pełnego
kąt \(\displaystyle{ \beta}\) zajmuje 5 części czyli \(\displaystyle{ \frac{5}{12}}\) kąta pełnego
kąt \(\displaystyle{ \gamma}\) zajmuje 5 części czyli \(\displaystyle{ \frac{5}{12}}\) kąta pełnego
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Obliczenie miary kątów wewnętrznych.
Właśnie o ów częściach miałem na lekcji więc wybieram tę wersję dziękuję!nmn pisze:Okrąg został podzielony na trzy części w stosunku 4:5:3 czyli w sumie równych częsci byłoby 4+5+3=12
Wszystkie kąty razem tworzą kąt pełny, stąd 360stopni
kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) zajmuje 4 części czyli \(\displaystyle{ \frac{4}{12}}\) kąta pełnego
kąt \(\displaystyle{ \beta}\) zajmuje 5 części czyli \(\displaystyle{ \frac{5}{12}}\) kąta pełnego
kąt \(\displaystyle{ \gamma}\) zajmuje 5 części czyli \(\displaystyle{ \frac{5}{12}}\) kąta pełnego