sprawdź czy równanie opisuje okrąg jeśli tak to oblicz współrzędne środka i jego promień
a)\(\displaystyle{ x^2 + y^2 - 4x+2y-4=0}\)
b)\(\displaystyle{ x^2+y^2-8y+20=0}\)
c)\(\displaystyle{ x^2+y^2+6x+10y+9=0}\)
d)\(\displaystyle{ x^2+y^2-16y+10=0}\)
koło i okrąg w układie współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 19 kwie 2009, o 15:01
- Płeć: Kobieta
koło i okrąg w układie współrzędnych
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, o 19:53 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
koło i okrąg w układie współrzędnych
a) patrzę na te z x - sem; a potem na te z y-grekiem aby wykombinować jaka liczba ,,siedzi" w nawiasie domniemanego okręgu :
\(\displaystyle{ (x-2)^2-4+(y+1)^2-1-4=0}\)(dokończyć)
\(\displaystyle{ (x-2)^2-4+(y+1)^2-1-4=0}\)(dokończyć)