oblicz punkt D

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ania555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy

oblicz punkt D

Post autor: ania555 »

Dane są w kwadracie:
\(\displaystyle{ A= \left(0, 6 \right)}\) \(\displaystyle{ B= \left( 2, 0\right)}\) , \(\displaystyle{ C= \left( 8, 2\right)}\)
a) oblicz D
b) napisz równanie przekatnych ABCD

no i a) zrobiłam tak:
\(\displaystyle{ \vec{AD} = \vec{BC}}\)
\(\displaystyle{ AD= \left[ 0-x, 6-y\right]}\)
\(\displaystyle{ BC= \left[ -6, -2\right]}\)
\(\displaystyle{ 0-x=-}\)
\(\displaystyle{ 6-y=-2}\) i to jest w klamrze,
i wychodzi, że \(\displaystyle{ x=6}\), a \(\displaystyle{ y= 8}\)
czyli: \(\displaystyle{ D= \left( 6, 8\right)}\)
i teraz przekątne, czyli, AC i BD:
\(\displaystyle{ AC}\):
\(\displaystyle{ 6=b}\)
\(\displaystyle{ 2=8a+b}\) i te dwa równania są w klamrze,
i wyliczyłam z tego, że \(\displaystyle{ a= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ b= 6}\)
czyli równanie przekątnej AC:
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x + 6}\)
i to samo z p[rzekatną BD:
\(\displaystyle{ 0=2a+b}\)
\(\displaystyle{ 8=6a+b}\)
i z tego mi wyszło \(\displaystyle{ a= 2}\)
\(\displaystyle{ b= -4}\)
i równanie przekatnej BD:
\(\displaystyle{ y= 2x-4}\)
i mam pytanko, czy to jest dobrze??? czy raczej nie bardzo??
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

oblicz punkt D

Post autor: fryxjer »

Tak dobrze.

Wyznaczasz sobie środek S przekątnej AC, S(4;4). I już możesz napisać równania przekątnych.
ania555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy

oblicz punkt D

Post autor: ania555 »

Czyli to co napisałam to nie są równania przekątnych, tak??
Czy to ma być jedno równanie??

-- 12 maja 2009, o 21:52 --

i mam obliczyć jeszcze pole tego kwadratu, czyli długość boku wynosi \(\displaystyle{ 2\sqrt{19}}\)?? czy sie pomyliłam??-- 12 maja 2009, o 22:17 --może mi ktos napisać, jak to równanie napisać?? plisek...
wszamol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

oblicz punkt D

Post autor: wszamol »

ania555 pisze::
\(\displaystyle{ AC}\):
\(\displaystyle{ 6=b}\)
\(\displaystyle{ 2=8a+b}\) i te dwa równania są w klamrze,
i wyliczyłam z tego, że \(\displaystyle{ a= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ b= 6}\)
czyli równanie przekątnej AC:
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x + 6}\)
tu jest błąd rachunkowy, powinno być \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x+6}\)
ania555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy

oblicz punkt D

Post autor: ania555 »

a no tak, zgadza się, ale jak napisać równanie tych p[rzekątnych??
wszamol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

oblicz punkt D

Post autor: wszamol »

no moim zdaniem to już dałaś odpowiedź
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

oblicz punkt D

Post autor: fryxjer »

To co napisałaś to są równania przekątnych.
Dł boku to jest chyba \(\displaystyle{ 2\sqrt{10}}\)
ODPOWIEDZ