Witam
zalozmy ze mamy trzy punkty:
A(xa,ya),B(xb,yb),C(xc,yc)
proste AB i AC
teraz chcemy sprawdzic czy sa rownolegle(metoda wyznacznikowa), jesli nie sa to sprawdzamy czy sa prostopadle.
z rownolegloscia sobie poradzilem, pytanie pojawia sie przy prostopadlosci:
-jak to zrobic w najprostszy z mozliwych sposobow(chodzi mi glownie o mozliwosc przelozenia tego na c++)
licze na pomoc
bogus122
Prostopadlosc prostych na podstawie 3 punktow
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 12:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
Prostopadlosc prostych na podstawie 3 punktow
Witaj. Proste są prostopadłe jeżeli \(\displaystyle{ a _{1} =- \frac{1}{a _{2} }}\) chodzi o współczynniki kierunkowe tych prostych
Prostopadlosc prostych na podstawie 3 punktow
to wiem, ale jak najprostszym sposobem wyznaczyc wspolczynniki kieronkowe, zeby operowac jedynie na liczbach, bo
wychodzac ze wozru y-ya=(yb-ya)/(xb-xa)(x-xa) ciezko jest to zakodowac)
wychodzac ze wozru y-ya=(yb-ya)/(xb-xa)(x-xa) ciezko jest to zakodowac)