Przekształcenia płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
eve'ree
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 maja 2009, o 18:08
Płeć: Mężczyzna

Przekształcenia płaszczyzny

Post autor: eve'ree »

1. Znajdź obraz odcinka AB w obrocie o kąt skierowany \(\displaystyle{ \alpha}\) wokół punktu O, jeśli:
a) \(\displaystyle{ \alpha =60'}\)
b) \(\displaystyle{ \alpha =-45'}\)
c) \(\displaystyle{ \alpha =-90'}\)
d) \(\displaystyle{ \alpha =180'}\)

2. Figurę F obrócono wokół punktu A o kąt skierowany \(\displaystyle{ \alpha}\), i otrzymano figurę F'. Następnie figurę F obrócono wokół punktu A o kąt skierowany \(\displaystyle{ \beta =360' - \alpha}\) i otrzymano figurę F''. Co możesz powiedzieć o figurach F' i F''?

3. W wyniku obrotu prostej k otrzymano prostą k' równoległą do k. Gdzie może znajdować się środek tego obrotu?

4. W wyniku obrotu prostej k otrzymano prostą k' prostopadłą do k. Gdzie może się znajdować środek tego obrotu?

Proszę o rysunki i wytłumaczenie skąd się co bierze, gdyż nie umiem obrotów :(
ODPOWIEDZ