równania okregow z troj. rownobocznego

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
meffiu_muvo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 14 paź 2008, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 6 razy

równania okregow z troj. rownobocznego

Post autor: meffiu_muvo »

Punkty A=(5,6) i B=(-1;3) są końcami jednej z wysokosci trojkąta równobocznego. Napisz równania okręgów opisanego na trójkącie oraz wpisanego w ten trójkąt, wiedząc, że punkt B nie jest jego wierzchołkiem.
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

równania okregow z troj. rownobocznego

Post autor: fryxjer »

Policz sobie prostą AB: \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}+\frac{7}{2}}\). Policz długość odcinka AB: \(\displaystyle{ 3\sqrt{5}}\). \(\displaystyle{ \frac{2}{3}|AB|}\) jest promieniem okręgu opisanego, a \(\displaystyle{ \frac{1}{3}|AB|}\) jest promieniem okręgu wpisanego. Wyznacz sobie prostą prostopadłą do AB przechodzącą przez punkt A \(\displaystyle{ y=-2x+16}\), i żeby policzyć środek \(\displaystyle{ S(x_{s};y_{s})}\) okręgów to chyba niestety trzeba zastosować wzór na odległość punktu od prostej. \(\displaystyle{ \frac{|2x_{s}-y_{s}-16|}{\sqrt{5}}=2\sqrt{5}}\). I z tego wychodzą ci dwie proste: \(\displaystyle{ y_{s}=2x_{s}-18 \vee y_{s}=2x_{s}-14}\). Musisz sobie przeciąć te proste z prostą AB i otrzymasz środek.

Wydaje mi się że dobrze policzyłem.
ODPOWIEDZ