pole trojkata w ukladzie wspolrzednych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
meffiu_muvo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 14 paź 2008, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 6 razy

pole trojkata w ukladzie wspolrzednych

Post autor: meffiu_muvo »

Oblicz pole trójkąta ograniczonego osiami układu wspólrzędnych i styczną do paraboli \(\displaystyle{ f(x)=9-x ^{2}}\) w punkcie P=(2;5)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pole trojkata w ukladzie wspolrzednych

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ f'(x)=-2x}\) a przecież \(\displaystyle{ a=f'(2)}\) (a - współczynnik kierunkowy szukanej stycznej)
ODPOWIEDZ