Pole i obwod prostokata

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Emillionet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 24 kwie 2009, o 14:21
Płeć: Mężczyzna

Pole i obwod prostokata

Post autor: Emillionet »

Jak to rozwiazac ???
Oblicz obwod i pole prostokata o wierzcholkach :
\(\displaystyle{ A=(6,-4) \ , \ B=(9,-1) \ , \ C=(4,4) \ , \ D=(1,1)}\)
Prosze o pomoc !!!
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Pole i obwod prostokata

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ |AB|=|CD| = \sqrt{(9-6)^2+(-1-(-4))^2} = \sqrt{3^2+3^2} = \sqrt{18} = 3 \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ |BC|=|AD| = \sqrt{(4-9)^2+(4-(-1))^2} = \sqrt{5^2+5^2}= \sqrt{50} = 5 \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ O=2a+2b = 2 \cdot 3 \sqrt{2} + 2 \cdot 5 \sqrt{2} = 6 \sqrt{2} + 10 \sqrt{2} = 16 \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ P=a \cdot b = 3 \sqrt{2} \cdot 5 \sqrt{2} = 30}\)
Awatar użytkownika
epcrew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 201
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: NST
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 4 razy

Pole i obwod prostokata

Post autor: epcrew »

jest pewien wzór na długość odcinka:

np. \(\displaystyle{ |AB| = \sqrt{(x _{b} -x _{a}) ^{2} + (y _{b} -y _{a}) ^{2} }}\)

I jak to uda ci się obliczyć to postępuj analogicznie do obliczania kolejnych długości... Wychodzi?
Emillionet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 24 kwie 2009, o 14:21
Płeć: Mężczyzna

Pole i obwod prostokata

Post autor: Emillionet »

wyszlo dziekuje slicznie !!!
ODPOWIEDZ