styczna równoległa do płaszczyzny.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lewis83
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 mar 2009, o 23:08
Płeć: Mężczyzna

styczna równoległa do płaszczyzny.

Post autor: lewis83 »

Witam wszystkich forumowiczów. Chciałbym przedstawić zadanie z którym mam problem. Całkowicie go nie rozumiem. Czy może ktoś mi je wytłumaczyć krok po kroku i podać rozwiązanie?
Zadanie 1
Na krzywej zadanej równaniami:
\(\displaystyle{ x=sint -tcost}\) , \(\displaystyle{ y=cost - tsint}\), \(\displaystyle{ z = t+1}\),
wyznaczyć punkty, w których styczna jest równoległa do jednej z płaszczyzn układu.
ODPOWIEDZ