rownainie okregu symetrycznego wzgledm prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
nihat1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 3 lut 2009, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

rownainie okregu symetrycznego wzgledm prostej

Post autor: nihat1 »

napisz rownanie okregu symetrycznego do okregu \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}-14x+2y+41=0}\)
wzglegem prostej y=2x
Awatar użytkownika
tomcza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 20 kwie 2009, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 2 razy

rownainie okregu symetrycznego wzgledm prostej

Post autor: tomcza »

Znajdz wspolrzedne srodka okregu, oblicz promien i narysuj okrag i przy okazji prosta y=2x. Przyjrz sie zaleznosci.
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

rownainie okregu symetrycznego wzgledm prostej

Post autor: fryxjer »

Współrzędne środka okręgu to S(7;-1) r=3. Poprowadź sobie prostą prostopadłą do y=2x przechodzącą przez S (\(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x+\frac{5}{2}}\)). Z przecięcia tych prostych wyznaczysz punkt O(1;2). Teraz ze środka wyznaczysz sobie S'(-5;5). O ile się nie pomyliłem w obliczeniach to szukany okrąg ma równanie \(\displaystyle{ (x+5)^{2}+(y-5)^{2}=9}\)
ODPOWIEDZ