Równanie prostej prostopadłej do danej
Równanie prostej prostopadłej do danej
Witam, potrzebuje małej wskazówki. Dajmy na to, że znalazłem już wzór prostej y=-2x+8 i teraz muszę wyznaczyć wzór prostej do niej prostopadłej, która zawiera punkt (-2,-2). Teraz piszę y=ax+b i tu mam problem - jaki powinien być współczynnik a i od czego to zależy ?
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Równanie prostej prostopadłej do danej
Aby obie proste były prostopadłe to iloczyny ich współczynników kierunkowych musi wynosić \(\displaystyle{ -1}\). W Twoim wypadku:
\(\displaystyle{ a \cdot (-2)=-1}\)
Współczynnik \(\displaystyle{ b}\) otrzymasz poprzez podstawienie pkt.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ a \cdot (-2)=-1}\)
Współczynnik \(\displaystyle{ b}\) otrzymasz poprzez podstawienie pkt.
Pozdrawiam.