Punkty P(-2,-2), Q(1;-2), R(-2,4) sa srodkami bokow AB, BC i AC trojkata ABC. Oblicz:
a)wspolrzedne wierzcholkow trojkata ABC
b) obwod trojkata
Wspolrzedne wierzcholkow trojkata
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wspolrzedne wierzcholkow trojkata
\(\displaystyle{ A(x_{A},y_{A})}\)
\(\displaystyle{ B(x_{B},y_{B})}\)
\(\displaystyle{ C(x_{C},y_{C})}\)
\(\displaystyle{ P(-2;-2)=( \frac{x_{A}+x_{B}}{2}} ; \frac{y_{A}+x_{B}}{2}})}\)
\(\displaystyle{ Q(1;-2)=( \frac{x_{B}+x_{C}}{2}} ; \frac{y_{B}+x_{C}}{2}})}\)
\(\displaystyle{ R(-2;4)=( \frac{x_{A}+x_{C}}{2}} ; \frac{y_{A}+x_{C}}{2}})}\)
Potem długości boków i obwód.
\(\displaystyle{ B(x_{B},y_{B})}\)
\(\displaystyle{ C(x_{C},y_{C})}\)
\(\displaystyle{ P(-2;-2)=( \frac{x_{A}+x_{B}}{2}} ; \frac{y_{A}+x_{B}}{2}})}\)
\(\displaystyle{ Q(1;-2)=( \frac{x_{B}+x_{C}}{2}} ; \frac{y_{B}+x_{C}}{2}})}\)
\(\displaystyle{ R(-2;4)=( \frac{x_{A}+x_{C}}{2}} ; \frac{y_{A}+x_{C}}{2}})}\)
Potem długości boków i obwód.