wyznaczyć współrzędną wierzchołka C, mając podany A i B.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
bubble0soap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 18 lut 2008, o 12:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 35 razy

wyznaczyć współrzędną wierzchołka C, mając podany A i B.

Post autor: bubble0soap »

Dane są równania dwóch środkowych trójkąta AD: y= - \(\displaystyle{ \frac{7}{2}}\) + 6, Be: y= \(\displaystyle{ \frac{8}{5}}\) + \(\displaystyle{ \frac{13}{5}}\) oraz wierzchołki A=(2,-1) i b=(4,9). Wyznacz współrzędne wierzchołka C tego trójkąta.

obliczyłam punkt przecięcia się srodkowych tego trójkąta. S ( \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) , \(\displaystyle{ \frac{11}{3}}\)

nie wiem jak mogłabym obliczyć współrzedną punktu E albo D.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

wyznaczyć współrzędną wierzchołka C, mając podany A i B.

Post autor: anna_ »

Środkowe trójkąta przecinają się w jednym punkcie. Dzieli on każdą z nich w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka.

Nie wiem po co chcesz obliczać te punkty E i D.

Oznacz przez F środek odcinka AB, policz jego współrzędne, a potem współrzędne C.
ODPOWIEDZ