długoś wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
petiqus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 kwie 2009, o 16:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

długoś wektora

Post autor: petiqus »

Niech A = (1,3), B = (5,1) oraz C = (4,3). Wyznacz współrzędne punktu M tak , aby |AM| = |AB|- 2*|BC| Oblicz długoś wektora |AM|
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

długoś wektora

Post autor: miki999 »

A w czym problem? Masz założenie, że \(\displaystyle{ |AM| = |AB|- 2 \cdot|BC|}\). Czyli długość wektora \(\displaystyle{ \vec{AM}}\) wynosi dokładnie...\(\displaystyle{ |AB|- 2 \cdot|BC|}\). Wszystko masz dane, wystarczy podstawić do wzorów na długość.


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ