Trapez w ukladzie wspolrzednych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mbanan17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 6 sty 2008, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 21 razy

Trapez w ukladzie wspolrzednych

Post autor: mbanan17 »

Punkty M=(3,1) N=(6,5) sa kolejnymi wierzcholkami trapezu KLMN. Stosunek dlugosci podstaw trapezu jest rowny 1:2. Dluzsza prosta zawiera sie w prostej o rownaniu 4x-3y-8=0. Oblicz pole trapezu.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Trapez w ukladzie wspolrzednych

Post autor: klaustrofob »

M i N są końcami krótszej podstawy. wyznacz jej równanie, wyznacz długość odcinka MN - znasz długość krótszej podstawy, więc znasz dłuższej. oblicz odległość punktu M od podanej prostej - to jest wysokość trapezu.
ODPOWIEDZ