Sprawdz czy trojkat jest prostokatny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
nihat1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 3 lut 2009, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

Sprawdz czy trojkat jest prostokatny

Post autor: nihat1 »

Sprawdz algebraicznie czy trojkat o wierzcholkach A=(5,-4) B=(-1,2) C=(-4,-1) jest trojkatem prostokatnym.
wilk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 37 razy

Sprawdz czy trojkat jest prostokatny

Post autor: wilk »

z twierdzenia Pitagorasa wystarczy obliczyć długości poszczególnych boków tego trójkąta i sprawdzić potem czy suma kwadratów dwóch boków jest równa kwadratowi trzeciego największego
w razie wątpliwości pisz
pzdr
Awatar użytkownika
yaszko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 10 maja 2009, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

Sprawdz czy trojkat jest prostokatny

Post autor: yaszko »

Obliczasz odległości: \(\displaystyle{ |AB|, |BC|, |AC|}\) które są długościami boków tego trójkąta:
\(\displaystyle{ |AB|= \sqrt{(5-(-1))^{2} + (-4-2)^{2} }= \sqrt{72}}\)
\(\displaystyle{ |BC|= \sqrt{(-1-4)^{2} + (2-1)^{2} }= \sqrt{26}}\)
\(\displaystyle{ |AC|= \sqrt{(5-4)^{2} + (-4-1)^{2} }= \sqrt{26}}\)
Z pitagorasa:
\(\displaystyle{ \sqrt{72} ^{2}= \sqrt{26} ^{2}+ \sqrt{26} ^{2}}\)
\(\displaystyle{ L \neq P}\)
Nie jest to prostokątny
Awatar użytkownika
rozkminiacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 36 razy

Sprawdz czy trojkat jest prostokatny

Post autor: rozkminiacz »

mi jako wyszlo ze jest prostokatny. wystarczy wypisac rownania prostych AB AC BC i wychodzi ze
Bc jest prostopadla do AB ":)
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Sprawdz czy trojkat jest prostokatny

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ |AB|= \sqrt{(x_{B}-x_{A})^2 + (y_{B}-y_{A})^2} = \sqrt{(-1-5)^2+(2-(-4))^2} = \sqrt{72}}\)

\(\displaystyle{ |BC| = \sqrt{(x_{C}-x_{B})^2 + (y_{C}-y_{B})^2} = \sqrt{(-4-(-1))^2+(-1-2)^2} = \sqrt{18}}\)

\(\displaystyle{ |AC| = \sqrt{(x_{C}-x_{A})^2 + (y_{C}-y_{A})^2} = \sqrt{(-4-5)^2+(-1-(-4))^2} = \sqrt{90}}\)

\(\displaystyle{ |AC|^2 = |AB|^2+|BC|^2}\)

\(\displaystyle{ (\sqrt{90} )^2 = (\sqrt{72} )^2 + (\sqrt{18})^2}\)

\(\displaystyle{ 90=72+18}\)

\(\displaystyle{ 90=90}\)

\(\displaystyle{ L=P}\)
ODPOWIEDZ