Okrąg i wyrażenie
Okrąg i wyrażenie
Na okręgu \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} = 1}\) wyznacz taki punkt M= (x,y), aby wyrażenie 3x + 4y miało największą wartość.
-
- Użytkownik
- Posty: 346
- Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 17 razy
Okrąg i wyrażenie
hmm chodzi o to :
\(\displaystyle{ y= \sqrt{1-x^{2}} \vee y= -\sqrt{1-x^{2}},f(x)=3x+4 \sqrt{1-x^{2}} \vee f(x)=3x-4 \sqrt{1-x^{2}},f'(x)=...}\)
?
\(\displaystyle{ y= \sqrt{1-x^{2}} \vee y= -\sqrt{1-x^{2}},f(x)=3x+4 \sqrt{1-x^{2}} \vee f(x)=3x-4 \sqrt{1-x^{2}},f'(x)=...}\)
?
Okrąg i wyrażenie
Tyle to ja wiem, tylko jakoś mi z tego nie wychodzi, a ma być x = 3/5 y = 4/5. I jak już chcesz pomóc to rozwiąż tyle ile możesz, a nie wrzucasz mi tu tylko początek tego co trzeba zrobić i się pytasz. Proszę o rozwiązanie, a polecenie jest chyba jasno sprecyzowane.